Skip to main content

Long Time Friendship: Part Four


Song: Di Antara Kata - Fariz RM

Read previous chapter

Yes I remember that night. The night when I found her on the net. The night I finally realized the naked truth about human friendship. If there was ever a friendship.



I was in the middle of my internet addict behavior. Developing websites, being a regular in chat rooms, surfing like crazy, trying out every new technology I could find. You know, all that jazz. Suddenly I was thinking about her. Then without expectation, typed her name on a search engine.

Then, there she was.

She lived a wonderful life in Atlanta, had just finished her business school, was a freelance web designer, just about to go to another school majoring in multimedia. She's heading to the stars.

I was so happy to finally find her, I missed her a lot.

I was in awe watching all of her works on the net: her online journal (blogging technology was not even born yet), websites she developed, web awards she's been honored with, her graphic designs, her concepts. Two words: a-mazing. And I knew it for so long. I knew she's something. I looked up to her. I wanted to be like her, remember?

I spent the whole night 'til dawn exploring her websites, reading her journal, everything. She had this section on her personal website, about people who she felt close to, put their photos and wrote what she felt about them and how they meant to her.

Don't get me wrong. I did not expect my face was gonna be there, for sure.

But Tia was there. Yes, Tia was there.

I was devastated. I dunno. It's just what I felt. I finally had to acknowledge the slap in my face that I meant nothing to her. I know, my not being on that page did not necessarily mean I meant nothing to her. Naturally, we human have our own preferences on anything in this world. Natural things, like blogs I don't read. Friends I don't call. Relatives I don't visit. It doesn't mean they don't mean a thing to me, 'coz they do. They do a lot.

Maybe it's just because Tia was there and I was not. It messed with my head, because I always thought the three of us were one package together.

I was crushed to the bone. Like what Rachel said,"There's the ground, ten feet of craps, then me." There I was. Under ten feet of craps below the ground.

This may sound even sillier and pathetic to the extreme, but I shed a tear that night. A tear for a friend I always loved dearly, who never loved me back as much as I did, and nothing I could do about it. Besides, love is not love if it's conditional, isn't it? I just never saw this coming, that's all.

Look, I don't have words and logic to explain and rationalize why I felt this way and reacted this way. I don't. Maybe someday I will. Maybe someday I will.

A few days later I called Tia and told her about Ully's website. She contacted her, and they got in touch through emails.

I guess I was not ready to be in touch with her again. I remember I sent a couple of messages through ICQ, and when it didn't get any responses I was sort of relieved. I didn't know how I would go about talking to her again. "Hey, girl, how are you? I miss you so much, but don't bother though. Never mind, I don't exist."

Awkward.

Years went by. I got married, moved from one job role to another, until I left my last office to be a freelance forever.

Tia is a very busy high-career woman now. I often lost contact with her, but we always manage to get in touch again. I mean, how big is Jakarta. She is a law counsellor focusing on IPR. She's still the same sweet and nice girl I once knew. She never changed, she's my Tia.

After I left office life, I looked up Ully on the net a couple of times, hoping to find her latest journal. I searched Friendster, search engines, Orkut, MySpace, hi5, any communities I was invited to. All turned up nothing, only her old site that was RIP since 1999. I still bookmarked it anyway, still loved the design and all.

Until a couple of months ago, I sent an email to her old address (the same address I once sent email to, but got no response).

The next day, I received her reply.

..to be continued..

..

Comments

  1. "What you don't know can't hurt you."

    ReplyDelete
  2. It is better to have loved and lost, than never to have loved at all.
    --Alfred Lord Tennyson

    ReplyDelete
  3. Oh boy! you are making me in suspense ;D such things do happen and I know the feeling cuz I've been in that situation. However, I let it go and up to now that kind of friendship left me wondering...Okay, I'll keep my self posted to your blogsite and see what happen next. Thanks for dropping by my site! I'm going to add you to my links. TC!

    ReplyDelete
  4. It's better to have loved and lost than never to have lost at all. I have a feeling this story is not headed in a good direction.

    ReplyDelete
  5. Memang benar, bahwa kebaikan ini jarang terdapat dalam masyarakat. Anda tidak dapat selalu mengharapkan orang-orang lain berterima kasih terhadap apa yang anda telah perbuat bagi mereka. Orang cenderung lupa teristimewa bila mengingat jasa-jasa orang lain. Bila anda mengharapkan rasa terima kasih dari orang-orang lain, anda mungkin akan menjumpai kekecewaan. Jika orang tidak mampu menunjukkan rasa teirma kasih, belajarlah menerima hal yang sedemikian maka anda dapat menghindari kekecewaan. Anda dapat gembira tanpa peduli apakah orang berterima kasih atau tidak berterima kasih terhadap kebaikan dan pertolongan anda; anda hanya harus berpikir bahwa anda telah melakukan tugas anda sebagai manusia terhadap sesamanya. Hanya inilah balasan (imbalan) yang seharusnya anda cari.

    ReplyDelete
  6. To Anonymous right above me:
    Dude, you should actually read my post :)

    ReplyDelete
  7. humm..

    nice writing here..

    gonna wait for the ending :)

    ReplyDelete
  8. Dear Riana,
    Gimana cara buat link ke lagu + kata-kata ini yha?
    Canggih bener.... :-)

    Erik Tapan
    http://eriktapan.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. gak sabar nih nungguin sampe akhir...!

    tenang Ri, gue masih ada disini koq. baru hari ini ada waktu luang buat nulis. gue udah apdet. makasih ya udah mampir berkali2, gue terharu nih...huhehe. your's the 1st blog i've visited since i've been gone! whoopiiii...

    love your brother's house's pictures. lebaran was good then, eh?

    ReplyDelete
  10. Mba Riana, kelanjutan ceritanya ditunggu ya :) Udah seperti baca cerbung aja jadinya :P penasaran euuuyy....

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Taman Nasional Ujung Kulon: Surga Di Ujung Barat Pulau Jawa

Scroll down to go directly to technical data: "Not So Lonely Planet" section.
Di belakang antrian 9 set foto dan 16 catatan perjalanan yang entah kapan bisa lunas, dengan ngos-ngosan namun pantang menyerah, saya mulai cicil hutang ini sebelum maut menjemput. Biangnya adalah hilangnya smart phone saya yang menyimpan catatan-catatan perjalanan Wakatobi, Ternate, Raja Ampat, Banda Neira, Ambon (day to day!) dan Baduy Dalam. Usaha mengerahkan teman-teman saya untuk meng-sms nomor saya tersebut meminta agar file-file tersebut diemailkan ke saya tidak membuahkan hasil. Akhirnya saya harus mengikhlaskan dan memblokir nomor itu lalu mengurus kartu baru.

Sejak itu, hutang yang memang sudah menumpuk menjadi semakin menggila. Saya berhenti mencatat. Baik secara harfiah maupun dalam kepala. Setiap kali backpacking, semuanya saya biarkan lewat tanpa berusaha menangkap kata-kata. Saya resapi segalanya, namun enggan menerjemahkannya ke dalam diksi. Rasanya malas sudah menyusun bunga rampai…

Kembali Ke Titik Nol

Song"Sajadah Panjang" - Bimbo

"..pertanyaannya adalah, di manakah kita? Ada di mana kita dalam bangunan perjuangan menegakkan keadilan di bumi Allah? Apakah jadi tiangnya? Sekrupnya? Atau sekedar serpih debunya? Bahkan menjadi debunya masih jauh lebih baik ketimbang hanya diam dan menonton.." (Tantular Wirta Sancaya, my dear brother)
...Dalam linangan
air mata
saya menyadari
satuhal... Belasan tahun lalu, kakak saya nomor empat mengatakan ini, ketika gerakan reformasi baru mulai menggeliat. Kalimat ini terngiang kembali di telinga saya, tak berhenti, dalam dua bulan terakhir, ketika saya berjuang menyelesaikan terjemahan sebuah dokumen politik setebal 601 halaman.

Selama ini, saya selalu beranggapan bahwa dalam berjuang di jalan Allah, berjihad, setiap manusia memiliki jalannya masing-masing. Memiliki monumen pahalanya masing-masing. Dan itu tidak mesti bersinggungan langsung dengan label agama. Ketika kita mendedikasikan hidup untuk menyusuri sajadah panjang membentan…

What Happened To The Universe?? - Ketika Semut Tak Lagi Doyan Kemut

Sebetulnya saya sangat sayaaaaang pada mahluk koloni yang rajin ini. Pekerja yang tangguh, giat dan ulet. Selama ini saya merasa mereka adalah sahabat-sahabat saya di dapur dan di mana-mana. Tiap kali mereka mengerumuni makanan di atas meja, saya cuma tersenyum maklum, lalu memindahkan makanan ke tempat yang aman dari jangkauan mereka. "Semut juga perlu makan." Ehm, bijak.

Merekaada di sekitar saya untuk mengingatkan supaya senantiasa memelihara kualitas ketangguhan dan kerajinan seperti mereka. "Piknik tanpa semut, bagaikan ke pasar tanpa beli duren." *eh*

Tapi, tapiiiiiiiii... akhir-akhir ini mereka semakin nakal dan banyak akal. Air putih pun mereka kerumuni. Wadah kedap udara berhasil mereka tembus. Tutup botol diterabas. Plastik digeripisi. Hey, hey, lantas apa arti persahabatan kita selama ini? Apa???

Tahukah kamu, semut-semutku sayang, sudah bertahun-tahun para penjual racun semut itu saya cuekin karena sungguh saya gak mau melukai kamu? Sekarang, inikah balasa…