Skip to main content

Long Time Friendship: Part One

Look what i've found when I went through all the old stuff at my parents' house:

Tia-Kade-Trully

I don't remember making this. But I clearly remember the two names on the right and left of my own name.

Tia was my childhood friend. We went to the same kindergarten dan elementary school.
I still remember the first time I noticed her in kindergarten. She was a very quiet little girl, always be seated nicely. She was so sweet and had this thick beautiful hair I always admired.
I don't remember exactly when and why I became close friends with her, but I remember she was one of the first three students in class who could read, beside me and my other friend Rere (who later also became my close friend, went through ups and downs before ending up good friends and then she dissapeared to thin air after her parents' divorce. Whole another story.)

Anyway. Tia was a smart girl, fun and honest. We were close for the whole 6 years in elementary school. I frequently went swimming with her family in AIP (Akademi Ilmu Pelayaran - her parents worked for Djakarta Lloyd which, I think, had a connection with this academy) and joined them for a vacation and travelling (Merak beach, Lampung, Sukabumi, to name a few). She has a big sister and a little brother, who got along very well with me. Her parents were wonderful people.
I have tons of beautiful memories with her it would take some times to tell.
The last time I saw her was at her sister's (Santy) wedding reception, I think it's in 2000. She's a career woman now, I think (because her last email's domain was astra-component.co.id). Still a very nice and sweet girl I once knew.

Trully, or Ully, was a girl I knew when I was, I think, 10 or 11 years old.
There was a little shop in our area that sells craft things. You know those knitting supplies, doll-making kit, etc. I had been mastering this kind of craft since I was very little, because my Mom was really really good at it and she taught me how to knit and make crafts. So I visited this place almost everyday. The owner were 2 nice ladies who were always willing to teach us to make everything, from dolls to bags, from pillow cases to rugs. One was a Japanese, we called her "Tante Jepang" and the other one was a Chinese, we called her "Tante Cina".
Once I found this place, just opened, it didn't take too long for me to bring most of my girl classmates there to learn to make crafts. So it's like our second school.
Well, we, Tia and I, met Ully there. Her house was right in front of the shop. We bonded immediately. Soon, we were busy doing a lot of baking projects (Well, not a lot, but at that time, for me it was like the world). We scheduled when to cook what, searched for recipes we like, chose the host, collected our money, went shopping and finally baked together!

So there we were, three 11 years old girls, messed around our parents' kitchen, baking... let's see if I can remember some of them:
Whoopie Pies (it was called Othello), crispy choux a.k.a. Sus Kering, Raisin Bread, Lychee Pudding, Devilled Egg, Creme Caramel (we called it Puding Bakar).
We also sometimes exchanged cookies we baked.
Once we toyed with the idea of naming this 3-girls-band. I think it might be the time when we created that label I found in my parents' house.

Elementary school was done, we lost in touch gradually, but still hung out once in a very while. Obviously Ully and Tia hung out more often than me. They had guitar classes together while I could not (I guess I was too affraid to ask my parents). But I joined their class once, you know, just to watch them practice with their teacher, and simply just to be with them.
I never realized how much I loved them until something happened one day, after junior high was done.

..to be continued..

Comments

  1. Riana, sering brenang di AIP yah? saya juga tuh, waktu masa SD..kalo gitu kita seumur dong, hahaha...dulu tinggal di Pinangsia, pergi ke AIP naik Vespa bediri di depan sama papi saya.
    lagi rajin bikin apa nih minggu ini?

    ReplyDelete
  2. Riana,
    Ayo donk dilanjutin cerita yang ini ;)

    Wass,
    SyL
    http://keluargacemara.net/emak

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Taman Nasional Ujung Kulon: Surga Di Ujung Barat Pulau Jawa

Scroll down to go directly to technical data: "Not So Lonely Planet" section.
Di belakang antrian 9 set foto dan 16 catatan perjalanan yang entah kapan bisa lunas, dengan ngos-ngosan namun pantang menyerah, saya mulai cicil hutang ini sebelum maut menjemput. Biangnya adalah hilangnya smart phone saya yang menyimpan catatan-catatan perjalanan Wakatobi, Ternate, Raja Ampat, Banda Neira, Ambon (day to day!) dan Baduy Dalam. Usaha mengerahkan teman-teman saya untuk meng-sms nomor saya tersebut meminta agar file-file tersebut diemailkan ke saya tidak membuahkan hasil. Akhirnya saya harus mengikhlaskan dan memblokir nomor itu lalu mengurus kartu baru.

Sejak itu, hutang yang memang sudah menumpuk menjadi semakin menggila. Saya berhenti mencatat. Baik secara harfiah maupun dalam kepala. Setiap kali backpacking, semuanya saya biarkan lewat tanpa berusaha menangkap kata-kata. Saya resapi segalanya, namun enggan menerjemahkannya ke dalam diksi. Rasanya malas sudah menyusun bunga rampai…

Ihwal Sepotong Kain (1)

Untuk pertama kalinya merasakan nikmatnya berihklas. Bukan ikhlas yang otomatis. Yang ini lain. Yang ini tidak otomatis. Tapi jauh lebih melegakan.

Untuk pertama kalinya naik angkot terasa nikmat. Peluh bercucuran terasa bermanfaat.

Seorang teman bertanya, kenapa hal ihwal sepotong kain ini gak di-share di blog. Seorang teman yang lain sangat ingin tahu bagaimana prosesnya. Kakak saya sendiri berkomentar cukup mengejutkan,"Are you dying or something?"

Lucu sekali kakak saya ini. Semakin saya jadi diri sendiri, semakin saya mengerti bahwa ia tidak mengenal saya. Subhanallah. Betapa banyak wajah pada setiap hal kecil di alam semesta ini. Tiap-tiap manusia hanya melihat sedikit hal saja, dari sebuah benda yang sama.

Saya sendiri tidak punya kata-kata untuk menjelaskan. Bagaimana saya harus menjelaskan? Bahwa saya adalah daging yang penuh dosa? Yang akan meninggal dengan segera? Bahwa saya hanya ingin berkumpul kembali dengan kedua orangtua, suami dan handai taulan, kelak di surga? …

Kembali Ke Titik Nol

Song"Sajadah Panjang" - Bimbo

"..pertanyaannya adalah, di manakah kita? Ada di mana kita dalam bangunan perjuangan menegakkan keadilan di bumi Allah? Apakah jadi tiangnya? Sekrupnya? Atau sekedar serpih debunya? Bahkan menjadi debunya masih jauh lebih baik ketimbang hanya diam dan menonton.." (Tantular Wirta Sancaya, my dear brother)
...Dalam linangan
air mata
saya menyadari
satuhal... Belasan tahun lalu, kakak saya nomor empat mengatakan ini, ketika gerakan reformasi baru mulai menggeliat. Kalimat ini terngiang kembali di telinga saya, tak berhenti, dalam dua bulan terakhir, ketika saya berjuang menyelesaikan terjemahan sebuah dokumen politik setebal 601 halaman.

Selama ini, saya selalu beranggapan bahwa dalam berjuang di jalan Allah, berjihad, setiap manusia memiliki jalannya masing-masing. Memiliki monumen pahalanya masing-masing. Dan itu tidak mesti bersinggungan langsung dengan label agama. Ketika kita mendedikasikan hidup untuk menyusuri sajadah panjang membentan…