Skip to main content

Long Time Friendship: Part One

Look what i've found when I went through all the old stuff at my parents' house:

Tia-Kade-Trully

I don't remember making this. But I clearly remember the two names on the right and left of my own name.

Tia was my childhood friend. We went to the same kindergarten dan elementary school.
I still remember the first time I noticed her in kindergarten. She was a very quiet little girl, always be seated nicely. She was so sweet and had this thick beautiful hair I always admired.
I don't remember exactly when and why I became close friends with her, but I remember she was one of the first three students in class who could read, beside me and my other friend Rere (who later also became my close friend, went through ups and downs before ending up good friends and then she dissapeared to thin air after her parents' divorce. Whole another story.)

Anyway. Tia was a smart girl, fun and honest. We were close for the whole 6 years in elementary school. I frequently went swimming with her family in AIP (Akademi Ilmu Pelayaran - her parents worked for Djakarta Lloyd which, I think, had a connection with this academy) and joined them for a vacation and travelling (Merak beach, Lampung, Sukabumi, to name a few). She has a big sister and a little brother, who got along very well with me. Her parents were wonderful people.
I have tons of beautiful memories with her it would take some times to tell.
The last time I saw her was at her sister's (Santy) wedding reception, I think it's in 2000. She's a career woman now, I think (because her last email's domain was astra-component.co.id). Still a very nice and sweet girl I once knew.

Trully, or Ully, was a girl I knew when I was, I think, 10 or 11 years old.
There was a little shop in our area that sells craft things. You know those knitting supplies, doll-making kit, etc. I had been mastering this kind of craft since I was very little, because my Mom was really really good at it and she taught me how to knit and make crafts. So I visited this place almost everyday. The owner were 2 nice ladies who were always willing to teach us to make everything, from dolls to bags, from pillow cases to rugs. One was a Japanese, we called her "Tante Jepang" and the other one was a Chinese, we called her "Tante Cina".
Once I found this place, just opened, it didn't take too long for me to bring most of my girl classmates there to learn to make crafts. So it's like our second school.
Well, we, Tia and I, met Ully there. Her house was right in front of the shop. We bonded immediately. Soon, we were busy doing a lot of baking projects (Well, not a lot, but at that time, for me it was like the world). We scheduled when to cook what, searched for recipes we like, chose the host, collected our money, went shopping and finally baked together!

So there we were, three 11 years old girls, messed around our parents' kitchen, baking... let's see if I can remember some of them:
Whoopie Pies (it was called Othello), crispy choux a.k.a. Sus Kering, Raisin Bread, Lychee Pudding, Devilled Egg, Creme Caramel (we called it Puding Bakar).
We also sometimes exchanged cookies we baked.
Once we toyed with the idea of naming this 3-girls-band. I think it might be the time when we created that label I found in my parents' house.

Elementary school was done, we lost in touch gradually, but still hung out once in a very while. Obviously Ully and Tia hung out more often than me. They had guitar classes together while I could not (I guess I was too affraid to ask my parents). But I joined their class once, you know, just to watch them practice with their teacher, and simply just to be with them.
I never realized how much I loved them until something happened one day, after junior high was done.

..to be continued..

Comments

  1. Riana, sering brenang di AIP yah? saya juga tuh, waktu masa SD..kalo gitu kita seumur dong, hahaha...dulu tinggal di Pinangsia, pergi ke AIP naik Vespa bediri di depan sama papi saya.
    lagi rajin bikin apa nih minggu ini?

    ReplyDelete
  2. Riana,
    Ayo donk dilanjutin cerita yang ini ;)

    Wass,
    SyL
    http://keluargacemara.net/emak

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Taman Nasional Ujung Kulon: Surga Di Ujung Barat Pulau Jawa

Scroll down to go directly to technical data: "Not So Lonely Planet" section.
Di belakang antrian 9 set foto dan 16 catatan perjalanan yang entah kapan bisa lunas, dengan ngos-ngosan namun pantang menyerah, saya mulai cicil hutang ini sebelum maut menjemput. Biangnya adalah hilangnya smart phone saya yang menyimpan catatan-catatan perjalanan Wakatobi, Ternate, Raja Ampat, Banda Neira, Ambon (day to day!) dan Baduy Dalam. Usaha mengerahkan teman-teman saya untuk meng-sms nomor saya tersebut meminta agar file-file tersebut diemailkan ke saya tidak membuahkan hasil. Akhirnya saya harus mengikhlaskan dan memblokir nomor itu lalu mengurus kartu baru.

Sejak itu, hutang yang memang sudah menumpuk menjadi semakin menggila. Saya berhenti mencatat. Baik secara harfiah maupun dalam kepala. Setiap kali backpacking, semuanya saya biarkan lewat tanpa berusaha menangkap kata-kata. Saya resapi segalanya, namun enggan menerjemahkannya ke dalam diksi. Rasanya malas sudah menyusun bunga rampai…

What Happened To The Universe?? - Ketika Semut Tak Lagi Doyan Kemut

Sebetulnya saya sangat sayaaaaang pada mahluk koloni yang rajin ini. Pekerja yang tangguh, giat dan ulet. Selama ini saya merasa mereka adalah sahabat-sahabat saya di dapur dan di mana-mana. Tiap kali mereka mengerumuni makanan di atas meja, saya cuma tersenyum maklum, lalu memindahkan makanan ke tempat yang aman dari jangkauan mereka. "Semut juga perlu makan." Ehm, bijak.

Merekaada di sekitar saya untuk mengingatkan supaya senantiasa memelihara kualitas ketangguhan dan kerajinan seperti mereka. "Piknik tanpa semut, bagaikan ke pasar tanpa beli duren." *eh*

Tapi, tapiiiiiiiii... akhir-akhir ini mereka semakin nakal dan banyak akal. Air putih pun mereka kerumuni. Wadah kedap udara berhasil mereka tembus. Tutup botol diterabas. Plastik digeripisi. Hey, hey, lantas apa arti persahabatan kita selama ini? Apa???

Tahukah kamu, semut-semutku sayang, sudah bertahun-tahun para penjual racun semut itu saya cuekin karena sungguh saya gak mau melukai kamu? Sekarang, inikah balasa…

Taman Nasional Karimun Jawa: How Can I Leave This Place?

Saya sudah berhutang terlalu banyak catatan perjalanan. I realize the beast that holds me back adalah karena saya sendiri sering terbosan-bosan baca catatan perjalanan. Yang langsung saya baca adalah data teknisnya. Lalu seorang teman bilang, "Kalo gitu baca aja Lonely Planet." Lah, memang! :)Bukan cuma itu. Menuliskannya kembali memaksa saya untuk menghidupkan lagi semua ingatan akan segalanya. Dan itu kerap kali bikin seluruh badan mengilu ingin kembali dan membanjiri wajah saya dengan air mata. Jangankan menulisnya. Baru sampai di bus pulang atau di Damri dari airport saja saya sudah mewek tersungguk-sungguk sampe kondektur Damri salting sendiri. In the case of Karimun Jawa, saya bahkan sudah nangis di perahu yang membawa kami menjauhi P.Menjangan Kecil di hari terakhir! Bukankah keterlaluan?